Bijzondere voorouders
In veel stambomen komt ergens wel een link voor naar oude adel. Veel takken leiden naar gewone families van boeren, vissers en handwerkslieden, maar een enkele tak maakt een aansluiting naar oudere adel of rijkere families. Niet bijzonder, maar wel leuk.
De connectie met de adel/het patriciaat.
Om een verbinding met adel/patriciaat in je stamboom te vinden, moet je die eigenlijk zo rond 1600 wel gevonden hebben. Daarna wordt het moeilijk, omdat er van het "gewone volk" vòòr 1600 weinig meer is te vinden in de archieven. De link bestaat vaak uit een huwelijk of een bastaard van een adelijke familie met een lid van het patriciaat of een rijke koopmansfamilie.
In Friesland ook vaak via een eigenerfde boerenfamilie, die veelal ook de lokale bestuurders leverde.
Via zo’n connectie komen de afstammingslijnen dan min of meer vanzelf in adellijke kringen en aangezien de huwelijksmarkt voor deze families klein was, volgen er dan vele aansluitende takken en kwartierherhalingen waarvan er sommigen zelfs teruggaan tot Karel de Grote. Dat klinkt bijzonder, maar dat valt wel mee, want zo'n 70% van de autochtone Nederlandse bevolking stamt van hem af. Maar door het zichtbaar te maken kijk je toch een beetje anders naar de geschiedenis.
Uiteraard zijn alle data van vòòr 1600 behoorlijk betrekkelijk. Soms zijn er nog duidelijke bronnen op inscripties of oorkonden e.d., maar vaak ook niet. Als je je daarbij realiseert dat het hebben van een gewichtige stamboom in die tijd belangrijk was voor je maatschappelijke positie, dan zal ook duidelijk zijn dat er wel eens een beetje "flexibel" werd omgegaan met de feiten. Ook toen zocht men al naar "alternatieve feiten" als dat beter uitkwam.
Van vele feiten (geboorte-doop-huwelijk-overlijden) heb ik transcripties van akten opgenomen in de database. Naar sommige ben ik nog aan het zoeken.
In de zijbalk staan de gezamenlijke voorouders met andere onderzochte families (voorlopig alleen de familie Wijbrandi)